dilluns, 28 de gener del 2008

Ceauşescu fa 90 anys

El més estimat o el més odiat el 26 de gener hagués complert 90 anys si no l'haguessin pelat d'aquella manera davant de tot el món junt amb la seva dona.
Els diaris de representació estatal han difós la biografia del dictador comunista i durant una setmana han cobert amb reportatges i articles aquest esdeveniment.

El punt culminant ha estat avui, dilluns 28 que Jurnalul National, ha escrit un suplement sobre Ceauşescu gratis annexat al diari i ha regalat un CD amb els cants nacionals comunistes i les marxes militars.

Com comprendreu jo no me'l podia perdre però a l'hora de comprar-lo no me'l donaven i els hi he preguntat on és el CD i llavors me l'han donat. Per suposat els hi he hagut de dir "katalany vagyok" (sóc catalana en hongarès) i que m'interessa la història" (això en romanès que en hongarès no ho sé dir). I és que el Ceauşescu més aviat va ser el més odiat a la ciutat on visc, que es troba al bell mig de l'estat romanès, ja que la majoria de l'ètnia és hongaresa i Ceauşescu volia uniformar l'estat romanès amb l'ètnia romanesa. Per tant es va dedicar a portar gent d'altres regions de Romania a aquelles regions on la majoria era hongaresa per homogeneïtzar "romanesament".

Per això avui en dia, és normal que els hongaresos no tinguin relació amb els romanesos. Sempre han estat en tensió silenciosa. Escoles per als romanesos, escoles per als hongaresos, esglésies catòliques hongareses, esglésies ortodoxes romaneses, policia romanesa, govern hongarès. Poques vegades veuràs una parella d'enamorats de les dues ètnies.

En fi que quedaben palès que al Ceauşescu a Harghita no el volen ni en pintura i que hauré d'escoltar les marxes militars que el Jurnalul National m'ha regalat crípticament.

4 comentaris:

Nuria Vega ha dit...

Política hungaresa'?? a nivel muncipal?! Por cierto, tu encuesta algo sesgada, vienes a decir: rojo dicatador, y era bueno.. se puede ser rojo sin ser dictador? los ejemplos prácticos, más conocidos,lo corroboran, pero no creo que sea estrictamente así...
bs

Dessmond ha dit...

Acabo d'aterrar en aquest blog.
Què hi fas a Rumania? Vas aborrir el pa amb tomàquet?.
Hòstia, que dur... 30 graus sota zero. La foto de la capçalera del blog m'ha semblat que era una racó de Vílnius.

Eulàlia Sánchez ha dit...

la foto es a Oradea, Romania. I mai de la vida avorriré el meu pa amb tomàquet el que faig és exportar-lo a Romania.

Ponadot ha dit...

Si ets tan catalana com dius, que fins i tot exportes el pa amb tomàquet a Romania, ¿per què collons dius al quiosquer que ets "espanola"? I pel fet que escriguis de Romania estant no t'eximeix de fer faltes d'ortografia, que en fas de nivell bàsic. És dur escriure a 30 graus sota zero, però els accents supose que no se'ls durà el vent gèlid, ¿oi? ¿Estàs aprenent hongarès, o fas com els guiris que vénen a Catalunya que amb el castellà -en el teu cas seria el romanès- en tenen prou? Trobaràs que sóc una mica dur amb tu, però, ¿no ho són molt més els romanesos? Fa molt temps que no escrius al blog: potser ja has tornat a "Espana"... Si el dictador romanès és dolent perquè és "rojo", ¿no ho són els romanesos d'ara que són molt i molt "azules"? (Tot i que no ho sembli, jo també estime Romania.) A més a més, jo sempre he dit, quan he estat al "país-on-ser-gos-romaní-jueu-i-ateu-és-molt-difícil" que sóc català i tothom m'ha entés tret d'uns quants romanesos que m'hi he trobat quan estaven de vacances al seu país i que han emigrat a la "pàtria dels-toreros-i-dels-flamencos" que m'han retret que sigui català perquè ells han abraçat la "religió-que-professa-Rafael-Nadal" i molts altres, perquè és això el que solen fer amb els romanís, jueus, ateus, ecologistes, esquerrans, homosexuals, hongaresos, gossos, gats i gripaus; és a dir, provar de llevar-se'ls del davant.