diumenge, 27 de gener del 2008

California dreamin'

La pel·lícula California Dreamin de Cristian Nemescu és el Bienvenido Mister Marshall a la romanesa. Uns militars de l'OTAN al 1999 creuen en tren Romania per arribar a Sèrbia enviats pel Clinton i de cop i volta a un poble on déu va perdre el gorro de Romania a prop del mar de Constanta un cap d'estació de la CFR ( la RENFE a Romania) els atura perquè no tenen les actes de transport. Un cop l'alcalde s'assabenta organitza mil esdeveniments per promocionar el poble als Estats Units. És una crítica a la sobreestimació que alguns romanesos li tenen als americans com si els haguessin de salvar de la pobresa. A la vegada, el cap del tren representa l'odi als americans que no els van salvar de l'ocupació dels russos i de la dictaurda del dictador Ceauşescu després de la II Guerra mundial. A través de flashbacks en blanc i negre l'espectador entèn l'antiamericanisme del protagonista.




Val molt la pena per veure tradicions romaneses, la mentalitat de l'Europa de l'est, en el sentit de l'admiració de la cultura de l'oest. I el que més mostra aquesta pel·lícula és l'estupidesa de la complicada burocràcia de l'administració pública romanesa.





Com fins i tot els americans de l'OTAN han d'acatar la decisió d'un cap d'estació d'un poble perdut de Romania perquè els ministeris de transport, de defensa es van passant les competències i van endarrerint el procés de firmar unes simples actes de transport que han de permetre continuar el trajecte dels militars.

Corrupció romanesa

Tot i que és un film irònic també es pot considerar un melodrama i mostra la realitat dels fraus que encara són vigents a Romania. Però a California Dreamin també s'exagera la ignorància d'un poble perdut de Romania on els mateixos ciutadans es maten entre ells perquè un capità americà els ha motivat a fer-ho. Pot ser que hi hagi ignorància a molts llocs de Romania però no crec que siguin criminals. I amb aquesta pel·lícula encara algú es pot pensar que a Romania són així de primitius.

Pot ser visc a la més civilitzada i rica Transilvània, però mai m'he trobat amb personatges com els de la pel·lícula, algun al tren, però mai són representatius. A Romania hi ha gent molt culta, amb dos carreres, pot ser viuran humilment però no són tan pòtols com els deixen a la pel·lícula.

Per saber-ne més
Article sobre la burocràcia a l'administració pública a Romania
Article "Ceauşescu encara viu"