dimarts, 22 de gener del 2008

Ceauşescu encara viu



Romania és un pais preciós per als turistes.És curiós gaudir durant uns dies d'aquesta esquizofrènia però a vegades et repenses si voldries quedar-t'hi per sempre.

País de contrastos

Trobareu edificis comunistes d'estètica nordcoreana dels 80's i també la latent religió a través d' esglésies ortodoxes i catòliques. També veureu un centre comercial recent inaugurat i al davant passarà un gitano amb un carro i un cavall. És curiós gaudir durant uns dies d'aquesta esquizofrènia però a vegades et repenses si voldries quedar-t'hi per sempre.

Al govern regional de Miercurea Ciuc, o Csikszereda (el seu nom en hongarès) una ciutat de 40.000 habitats i la capital de la regió tenen pantalles tfts, tota la tecnologia que vulguis, gent amb idiomes, amb estudis, però te'n vas al poble del costat i potser no tenen electricitat, perquè volen viure a la manera tradicional, vestits amb mocadors de flors al cap les dones, barrets de pell de xai o de be, botes negres, munyeixen les vaques i beuen la llet sense esterelitzar...

Estadístiques públiques

Fa dos mesos els romanesos van tenir eleccions al parlament europeu i volia saber quanta població censada amb dret de vot hi havia a la regió d'Harghita, al centre de Romania, per poder fer una anàlisi sobre els resultats. Tot i que treballo al govern regional d'Harghita, l'Institut Oficial d'Estadistica de la regió és un organ subordinat però que no proporciona dades fàcilment. És a dir, un ciutadà qualsevol que vulgui disposar de dades estadístiques de la regió ha de pagar 200 euros.

Què passa si ets estudiant de sociologia? Doncs has de redactar una carta acreditada de la universitat, anar a l'institut d'estadística en persona, i que te l'acceptin i només així et donaran tal dada, que en definitiva, és pública.

Timada pels funcionaris

Fa dues setmanes vaig escriure una carta per demanar al registre de comerç d'Harguita el nombre i les seus de les empreses espanyoles que hi ha a Harguita. Això no és res de l'altre món, només saber quines empreses i on.Doncs bé, em van dir que jo com a ciutadana he de pagar 200 euros. Penseu que el salari mig de Romania són menys de 200 euros! Però la secretària del registre de Comerç em va dir que aquest tràmit si el feia com a treballadora del Govern Regional era gratis, perquè entra dins del protocol.

Doncs la meva cap va firmar una carta que vaig redactar per sol·licitar aquest document i avui rebem a l'oficina un fax que el govern regional ha de pagar 100 euros per aquesta gestió.
1r. És indignant que si ara s'han llegit el protocol i no entra que no m'ho hagin comunicat a mi, abans de fer-ho saber a tot el govern regional via fax.
2n. Es indignant que dues institucions públiques es facin pagar entre elles.
3r. El president de la regió s'ha enfadat am la directora de relacions internacionals, la meva cap perquè va firmar la meva carta com a representant, i es veu que aquí l'únic representant és el president Bunta Levente.

Estúpida burocràcia

A Romania trobem un paisatge exquisit, una natura única, gent acollidora però és un pais que en comptes de treballar i dedicar-se a la feina de debò, fan una muntanya de la burocràcia per coses ínfimes.
Us podeu imaginar a un estudiant de la UAB havent de demanar per cada estadística que necessita una carta al rector? en quants anys es treuria la carrera?

I una persona que l'únic que vol és trobar una feina a una empresa espanyola ja que aquí tothom parla l'hongarès i que vulgui quedar-se a viure aquí? com ho fa? ha de pagar 200 euros per saber on estan les empreses espanyoles. A Romania per cada pas que fas saps que necessitaràs firmes dels teus superiors i diners.

Al govern regional situat a Miercurea Ciuc, o Csikszereda (el seu nom en hongarès) una ciutat de 40.000 habitats i la capital de la regió tenen pantalles tfts, tota la tecnologia que vulguis, gent amb idiomes, amb estudis, però te'n vas al poble del costat i potser no tenen electricitat perquè volen viure a la manera tradicional, vestits amb mocadors de flors al cap les dones, barrets de pell de xai o de be, botes negres, munyeixen les vaques i beuen la llet sense esterelitzar...

Comunisme stalinista

Però fins i tot a dins de l'administració pública t' adones que tot i que els temps han canviat tot segueix igual. D'un staff de 10 funcionaris només 3 hi treballen perquè la cap pretèn que la gent tingui iniciativa però és que en el procés de socialització no van pair el concepte d'iniciativa. Estan acostumats a que els hi diguin el què sha de fer.

2 que fan els treballs interessants, l'altra que és la informàtica i les 7 restants... una prepara l'esmorzar, l'altra el te, l'altra, les lliçons d'anglès per la classe que fa deprés d'aquesta feina perquè amb 180 euros no es pot viure ni amb un sou de funcionari a Romania...