dimecres, 22 d’abril del 2009

Associacions romaneses a Catalunya

Ja no sóc a Romania, pot ser ja no té cap sentit aquest bloc. La ben parlada a Transsilvània? La ben parlada ja fa temps que està a Barcelona però no oblida aquella gent d'aquell indret llunyà de l'est que persones que mai hi han anat associen amb Terra de Dràcula. Algú amb més gràcia em pregunta pel Vlad L'empalador o Vlad Ţepeş

Nostàlgia...

Nostàlgia és el que em fa cercar associacions catalanes de romanesos per col·laborar en la difusió de la seva cultura i jo empapar-me de la seva i millorar el meu romanès. Però en aquesta recerca m'he decebut.

Quan poso al google "associació romanesa" em surt una notícia titulada:
Colom acusa un dirigent romanès de "militar al PSC" on he entès que aquestes entitats estan aixoplugades per dos partits polítics que són: el PSC i ara una nova del CDC.

Però el que més em sobta és que a la notícia només surten declaracions d'aquests partits i només una declaració del Florin Bojor, el president de l'associació romanesa "convergent" que també com esmenten a la notícia és PERIODISTA.

Suposo que com els mitjans de comunicació només demanen opinió a les elits de poder (periodistes, professors universitaris, fonts oficials ...) ningú li va a preguntar al romanès que es dediqui a la construcció i sigui membre també de l'associació, perquè això no és gens atractiu per a la notícia sinó li van a preguntar al president de l'associació romanesa convergent i PERIODISTA, Florin Bojor.

Jo després de llegir aquesta notícia no aconsegueixo saber qui formen aquestes associacions, d'on venen o a què es dediquen. L'únic que veig és la guerra entre dos partits catalans (segur que no són els únics).

Queda molt progre sortir als titulars com a amics dels nouvinguts però ni els polítics ni els periodistes a través de notícies de declaracions com aquesta els ajuden. L'únic que aconsegueixen és etiquetar i estigmatitzar una altra vegada més als romanesos.

De totes maneres no em vull ficar amb en Florin Bojor perquè ha creat el primer diccionari català- romanès de la història i perquè també és el presentador i traductor dels informatius en romanès del BTV, que per cert, el BTV no és d'ideologia més aviat PSCista?

De totes maneres investigaré on estan totes aquestes entitats i si em deixen parlaré amb tots aquests nous catalans. Jo el que vull és conèixer romaneses i romanesos. No els hi giraré la cara perquè siguin del PSC o CDC.

Associacions Romaneses a Catalunya
Associació ASOCROM (Barcelona)
l'Associació per la Difusió de la Cultura Romanesa (Parets del Vallès)
Casa Romania (Barcelona)
Associació Romanesa d'Arbúcies

1 comentari:

Florin I. Bojor ha dit...

Hola!
Moltes gracies per la cronica realista, critica i penetrant al mateix temps.
Estic molt content de trobar persones tant equilibrades com voste!!!
Nosaltres tenim activitats culturals cada setmana a tot el pais. Si esteu interessada a rebre la nostra agenda si us plau que envieu un e-mail a casa_romania@yahoo.com
Us poso a la seva disposicio el meu telefon:
637.044.022

Cordialmet,
Florin I. Bojor