dimecres, 24 de juny del 2009

Los rumanos del Ulster se rinden

El periodista Rafael Ramos, corresponsal a Belfast publica al diari la Vanguardia el 24 de Juny, dia de Sant Joan Los Rumanos del Uster se rinden i com a sobre títol escriu "El Racismo, el miedo y la crisis empujan a la mayoría de los emigrantes de Rumanía a regresar a su país".

La crònica explica que "de los poco más de un millar de incidentes racistas registrados en el Ulster contra los treinta mil inmigrantes de la región, la mayoría fueron responsabilidad de muchachos protestantes de barriadas degradadas en muchas de cuyas familias no trabaja nadie, y tan sólo uno de cada diez chicos pasa de la escuela primaria."

Li agraeixo a aquest periodista que vulgui dir que a més ignorància més xenofòbia però amb la comunitat dels gitanos romanesos no és cert del tot.

Ciutadans romanesos racistes

A l'estat romanès conviuen romanesos, hongaresos, alemanys i gitanos. Vaig viure a Harghita, una regió on el 85% dels seus habitants són hongaresos. El que em va sobtar és que les meves amigues, que totes tenien carrera universitària eren racistes amb els gitanos hongaresos de Romania. Quan un nen gitano els hi demanava diners al carrer el tractaven amb molt de menyspreu.

Una antropòloga székely (hongaresos d'Harghita) m'explicava que era molt difícil la integració dels gitanos, que vivien en guetos com a principis de segle i tenien unes pràctiques que per als székelys costava de pair. Vaig anar a una escola hongaresa de l'estat romanès i hi assistien nenes gitanes hongareses. Vaig comprovar que el racisme ja començava a les aules de primària amb els seus companys on es veia perfectament com li feien el buït a l'hora del pati. Les nenes gitanes només es relacionaven entre elles.

Romanesos de Catalunya

Actualment, a Catalunya, tinc relació amb romanesos i he sentit molts comentaris negatius sobre els gitanos de Romania. Una noia em va dir fa molt poc que clar, "ells li donen mala imatge a Romania", que ella moltes vegades li fa por dir que prové de Romania si vol integrar-se entre els catalans.

L'altre dia, vaig ser conferenciant sobre fer turisme a Romania en temps de crisi i una de les persones que exposava, nascuda a Romania, parlava de les ètnies que vivien a Romania. Va fer un comentari amb connotació negativa sobre els gitanos romanesos. La meva percepció és que molts romanesos i hongaresos de Romania que no provenen de classe social baixa, amb títols universitaris són també molt xenòfobs amb els gitanos que viuen al seu estat. Fins i tot el govern romanès l'any 2007 va fer campanya per potenciar la tolerància amb els gitanos després que a Itàlia hi hagués molta polèmica amb els gitanos romanesos.



Al vídeo apareixen dos nens que juguen a un parc i que després un torna amb els seus pares, gitanos i l'altre amb els seus pares romanesos. Els pares del nen romanès li pregunten: on has estat? i el nen respon "he anat al parc" Els pares li pregunten: "amb qui?" i ell respon: "sol".
El vídeo s'acaba amb una veu institucional que diu:"La discriminació amb els gitanos s'aprèn a casa.Descobreix primer si tens prejudicis. Una campanya del govern de Romania."

Mitjans de comunicació racistes

Gràcies als mitjans de comunicació tenim una imatge molt negativa de Romania a l'estat espanyol. Quan els diaris tracten notícies de successos sempre especifiquen la nacionalitat de l’agressor o delinqüent i la seva professió, de manera que els casos que més destaquen coincideixen amb una nacionalitat específica i una determinada classe social. Perquè també hi ha enginyers, arquitectes, economistes o fins a professors d’universitat que exerceixen violència de gènere per exemple, però aquests casos no surten a la televisió,als diaris o a la ràdio perquè no són tan morbosos i no fomenten el classisme i la xenofòbia.

Si fem memòria històrica recordarem titulars com "Han descobert una màfia de romanesos a Reus" o " Els romanesos roben cases a Tarragona i els Mossos necesiten l’ ajuda de la Guàrdia Civil." El problema que li veig als mitjans de comunicació és que no expliquen la cultura d'aquests nouvinguts. En comptes d’interessar-nos per la societat que viu a aquests territoris només ens interessem de si el seu govern és corrupte o no i si s’adequen als paràmetres de la Unió Europea. A l'estat espanyol per exemple, les notícies que rebem de països com Romania o Bulgària són poques i negatives i només estan centrades en delictes dels romanesos o búlgars que viuen a l’estat espanyol.

Guerra freda

En teoria la guerra freda fa 20 anys que va acabar. Així que els mitjans de comunicació tenen el paper socialitzador de transmetre uns valors de relativitat cultural i d’ensenyar com és la societat d’aquests països i no estigmatitzar els individus d’aquest pais especificant la nacionalitat quan algú comet un crim o qualsevol tipus de delicte.

A part de saber que la Nadia Comaneci era una excel·lent gimnasta, que El Dràcula ve de Transilvània i el Ceauşescu va ser un dictador comunista que va governar fins el 89 qui em podria dir almenys un nom d’algun escriptor o artista romanès?

Per saber-ne més
Article sobre la conferència Mitjans i Racisme a Barcelona del Professor Teun A. Van Dick
Article sobre la politització de les associacions romaneses a Catalunya
Article Rumano,proxeneta, lladre, gitano, violador, assassí i ara “perillós”



3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ilie Nastase si val???????????? es tenista!!!!! jajajaja. Que va! tens raó la veritat esque coneixem molt poc de la cultura romanesa en general .
Per cert! Molt bó el post!!!!!!
Muakkkkk
PATRICIA

La ben parlada ha dit...

Gràcies Patrícia! M'encantaria coneixe't.

Deprisa ha dit...

No crec que el racisme vingui per la imatge que donen el mitjans. També de les experiències pròpies. He conegut tot tipus de rumans, alguns són encantadors i altres ben poca-vergonya. I entre ells tenen ben clares les diferències. Això passa en tots els pobles i races. Gent bruta hi ha pertot arreu.
Un salut,
Deprisa