divendres, 2 de novembre del 2007

Rumano gitano, proxeneta, lladre, violador, assassí i ara "perillós"

Un individu de 24 anys ha violat i ha mort una dona de 47 anys a Roma. Aquesta frase l’escoltem desgraciadament cada dia als mitjans de l’estat espanyol, romanès, italià, francès, anglès, búlgar, danès.... la diferència és que a la majoria de mitjans de comunicació emfatisen la nacionalitat de l’agressor i la professió, de manera que els casos que més destaquen coincideixen amb una nacionalitat específica i una determinada classe social. Perquè també hi ha enginyers, arquitectes, economistes o fins a professors d’universitat que exerceixen violència de gènere però aquests casos no surten a la televisió perquè no són tan morbosos i no fomenten el classisme i la xenofòbia. El president de la república italiana, Giorgio Napolitano ha signat un decret aprovat pel primer ministre, Romano Prodi sobre el control de la immigració. Després de l’ homicidi de Giovanna Reggiani, per Nicolae Romolus Mailat, la Gazzeta Ufficiale ha publicat una llei que pròximament entrarà en vigor i que autoritzarà a les autoritats com caps de policia i subdelegats del govern de començar a expulsar els immigrants que es considerin perillosos. Que vol dir perillòs? Això ho descobrirem en el següent capítol de telebasura. Com a mig italiana que sóc m’avergonyeixo d’aquest decret però tampoc cal anar a l’Adriàtic per trobar-nos comportaments xenòfobs amb els romanesos. A Catalunya els titulars destaquen: desmantellada una banda de romaneses que roben al metro de Barcelona. O ... "Han descobert una màfia de rumans a Reus"o..." els rumans roben cases a Tarragona i els Mossos necesiten l’ ajuda de la Guàrdia Civil. Escric indignada perquè sóc catalana, andalusa, italiana i ara romanesa perquè és el lloc on visc i aquí sóc molt feliç. Sóc dona i tinc 24 anys, la mateixa edat que aquest malalt, però he d’admetre que mai m’he trobat una gent més maca i més acollidora que aquest poble, el romanès. Tinc amics de debò, gent que em cuida com si fos la meva família i m’avergonyeixo quan m’assabento que una amiga meva, la Gyorgyi Miklos aquest estiu té un accident de cotxe a Roma, durant les seves vacances i els doctors la fan esperar llargues hores prioritzant a altres casos menys greus, perquè prèviament havien comprovat que al passaport hi era escrit Romania. Em treu de polleguera que la Kinga Sarossy, una altra hongaresa de l’estat romanès viatgi per primer cop sola amb 15 anys gràcies a una beca que li ha donat l’escola per anar a estudiar italià a la part italiana de Suïssa i que la interroguin miler de cops nomès perquè al passaport posa que és rumana. El que no puc sofrir és que a més a més, sigui Itàlia el país que vol expulsar romanesos quan és el país que més interessos té en Romania.
Treballo al govern regional d’Harghita, a l’oficina de relacions internacionals i aquest mesos ens ha visitat l’ex vicepresident de la regió de Campobasso, que pretèn fer anàlisi de mercat per construir centres comercials a la regió. Si el govern d’Harghita ho consenteix crec que en els propers deu anys Itàlia serà un dels països que urbanitzarà amb centres comercials els boscos d’avets de Transilvania i es convertirà en un pais amb més ciment que quan el dictador comunista Ceasescu va fer construir els blogs d’estil soviètic als 70’s, 80’s.
Odio la xenofòbia de l’Europa occidental cap als països nou vinguts de la Unió Europea, els de l’est. Ignorem la seva cultura i en comptes d’interessar-nos per la societat que viu a aquests territoris només ens interessem de si el seu govern és corrupte o no i si s’adequen als paràmetres de laUunió Europea. Les notícies que rebem de països com Romania són poques i negatives i només estan centrades en delictes dels rumans que viuen a l’estat espanyol i actualment, la moció de censura que Tariceanu, el primer ministre li va presentar al president de la República, Basescu.
En teoria la guerra freda fa 18 anys que va acabar. Així que els mitjans de comunicació tenen el paper socialitzador de transmetre uns valors de relativitat cultural i d’ensenyar com és la societat d’aquests països i no estigmatitzar els individus d’aquest pais especificant la nacionalitat quan algú comet un crim, un delicte... Qui em podria dir almenys un nom d’algun escriptor o artista romanès?

Eulàlia Sánchez i Carrera

2 comentaris:

Eli i Emma ha dit...

M'agrada molt quan t'indignes, Eulàlia. Ets brillant.
I tens tanta raó...
Tinc moltes ganes de veure't ja d'aqui poc!!! Et portaré fotos de la Emma.
Molts petons!!!

Clara ha dit...

hola