dimecres, 1 d’agost del 2007

Harghita, la provincia on visc






Al territori d'Harguita han conviscut cultures durant molts segles. Durant el segle X i XI vivien els Sékelys (Szeklers). Ells parlaven hongares i tenien la missio de defensar les fronteres de Transilvania. A canvi, se'ls hi permitia molta autonomia, podien organitzar-se segons les seves propies lleis. Els tartars van envair aquesta regio moltes vegades, el 1241, 1661 i el 1694 van assassinar a molta gent i ho cremaven tot. Es parla de l'existencia d'aquests poblats des del 1332-1333. Tambe es coneixien asentaments de comunitats romanes en aquesta zona. Van haver-hi moltes guerres en aquesta zona i els Székelys van haver de lluitar contra els turcs durant anys i en contra de l'opressio austriaca per a la seva independencia i autonomia el 1690, 1764 i el 1848 en ocasio de la gran revolucio.Transilvania va ser part d'Hongria fins la primera guerra mundial. Des del 1919 va comensar una nova fase en la historia d'aquesta regio i en la integracio dels Székelys en la vida politica i economica de Romania. Entre 1952 i 1968 va existir al territori Székely (Székelyföld), corresponent a les actuals provincies d' Harghita, Covasna i l' est de la de Mures, la “República Autonoma Magiar de Rumania”, amb capital a Târgu Mures. La República Magiar tenia molta autonomia i els idiomes hongares i romanes eren oficialment reconeguts en igualtat de condicions. Pero a partir de 1968 es va aplicar una política d' asimilació de les minoriess etniques a Rumania i es van violar constantment els drets de la poblacio hongaresa a la seva propia cultura i llengua.
Despres de la caiguda de Ceausescu el 1989 es van reconeixer els drets de les minories etniques, pero no es va restablir l'autonomia dels Székelyföld.
Actualment viuen a les provincies d' Harghita, Covasna i Mures uns 670.000 Székely, un 47,5% del total d' húngars de Romania. La resta d'hongaresos estan reaprtits per tota Transilvania, especialment en les provincies frontereres amb Hongria (Bihor, Arad, Satu Mare) i a Cluj.

3 comentaris:

Suavinni ha dit...

Ciao!! Inauguro coments jeje, ets una experta ja en historia eh eulalia. Jo m'apunto a ferte una visita a setembre, on busco bitllets, a ryanair? I x on els miro, on em cau mes aprop de casa teva?

Nuria Vega ha dit...

segunda!
Ya me conozco al dedillo este capitulo de la historia rumana... quiero más!

Unknown ha dit...

Avui hem visitat la tomba d'una reina catalana d'origen hongarés filla del rei AndreuII d'Hongria.
La Violant d'Hongria va ser la segona esposa d'en Jaume I i està enterrada al monestir de Vallbona de les Monges.
Un preciòs convent del Císter que ella va potenciar i protegir molt especialment.
Aquest convent gòtic,de línies austeres m'ha endinsat en les aventures per arribar fa 800 anys d'un territori tan llunyà cap a una terra i gent tant diferents.